0

Enkele tips voor uw tuinverlichting.

Wilt u een sfeervol verlichte tuin? Maak dan eerst een goed verlichtingsplan op of kom even bij ons langs voor een gratis lichtstudie. Bij buitenverlichting of tuinverlichting moet rekening gehouden worden met functionele verlichting, sfeer- en accentverlichting. Bovendien moet de verlichting evenwichtig worden toegepast. Wij helpen u alvast op weg met onderstaande tips.

tuin

1. Laat u een nieuwe tuin aanleggen, maar heeft u nog geen budget voor tuinverlichting? Voorzie dan toch alvast de kabels. U hoeft de tuin dan later niet nog eens overhoop te halen.

2. Kijk eerst waar functionele buitenverlichting nodig is, bijvoorbeeld bij de voor- en achterdeur, bij de garage of de berging. Om ongelukken te voorkomen moeten ook traptreden en niveauverschillen in de bestrating 's avonds goed zichtbaar zijn.

3. Zorg dat er in de tuin niet te veel of te felle verlichting is: overdaad schaadt! Creëer contrast tussen licht en donker voor een sfeervol geheel.

4. Stem de sfeer van de tuinverlichting af op de sfeer van de tuin. Dit geldt zowel voor de armatuur als voor de kleur van het licht. Geel licht is warm en romantisch, wit licht modern en eigentijds.

5. De tuin lijkt een stuk groter wanneer ook achterin een lichtpunt wordt geplaatst. Ook aangepast buitenverlichting langs paden zorgt voor dieptewerking.

6. Felle buitenverlichting heeft een groter bereik dan bijvoorbeeld sfeerverlichting welke minder licht uitstraalt. Plaats ze dan verder uit elkaar.

7. Zorg er voor dat u niet wordt verblind door verkeerd geplaatste of te felle verlichting. Tuinverlichting welke van boven of van onder schijnt, zoals wandlampen of grondspots, zullen niet gauw verblinden. Ook sfeerverlichting niet, omdat dit soort buitenverlichting minder fel is.

8. Door een mooie struik, boom of bamboe te verlichten, ontstaat 's avonds een prachtig accent. Uiteraard vraagt ook een vijver of tuinbeeld om een sfeervolle buitenverlichting.

9. Zorg dat uw buren geen hinder ondervinden van uw tuinverlichting. Let er op dat bijvoorbeeld bij het verlichten van een boom of tuinornament, ook de tuin van de buren niet mee verlicht wordt.

10. Om inbrekers te weren is een goede buitenverlichting rondom de woning aan te raden. Laat deze door een tijdschakelaar bedienen zodat de verlichting automatisch aan- en uitgeschakeld wordt. Dat is meteen ook handig wanneer u met vakantie bent! Plaats op enkele strategische plaatsen bewegingsdetectoren.

11. Ook led-verlichting is een prima keuze als tuinverlichting. Leds verbruiken minder energie dan gloeilampen of spaarlampen, en gaan bovendien lang mee.

12. Plaats bij voorkeur aparte lichtcircuits voor functionele, sfeer- en accentverlichting zodat u deze onafhankelijk van elkaar kan bedienen. Op die manier bepaal je zelf welke sfeer en welke hoeveelheid licht je op een bepaald moment in de tuin wil hebben.

13. Noteer de exacte ligging van de kabels en bewaar deze gegevens goed. Het voorkomt dat je bij latere werken in de tuin per ongeluk de bekabeling beschadigt.

tuin_1 tuin_2 tuin_3 tuin_4